mg 8859
Foto: Robin Bøe

1000 takk

Publisert: 03.01.2017
...og godt nytt år alle sammen

1000-årsjubileet er over. Tusenvis av sarpinger og andre som har fått være med å feire, sitter igjen med et smil om munnen og gode minner i massevis. Avslutningen på torget nyttårsaften ble et prikkfritt arrangement, som var tusenårsbyen verdig som den aller siste festen i 2016. Tusen takk, tusen ganger, til dere alle sammen. Uten en drøss med mennesker som har bidratt og hjulpet til gjennom 2016 ville ikke suksessen vært mulig. Uten alle dere som har møtt opp for å feire, oppleve og gledes, ville det blitt stusselig. Og stusselig er det vel ikke akkurat så mange som kaller 1000-årsjubileet i Sarpsborg. 

Vi sitter ikke bare igjen med minner i hodet fra året som har gått. Vi har også bygget mye kompetanse som vi kan bruke videre til å gjøre Sarpsborg til en enda bedre by å bo i eller å besøke. Og de fysiske minnene i form av kunstinstallasjoner og byggeprosjekter er mange. Prosjekter som ikke ville blitt realisert hvis ikke Sarpsborg fylte 1000 år. Men det aller største og viktigste vi sitter igjen med etter 2016, er selvfølelsen, optimismen og pågangsmotet. Jeg vil påstå at sarpingers selvtillit og stolthet over egen by og eget folk, har løftet seg mange hakk. Mange flere enn før retter seg i rygget og sier klart og tydelig «Jeg er fra Sarpsborg. Tusenårsbyen.»

Jeg vil ikke utpeke noen av prosjektene i byjubileet til favoritt. Jeg vil ikke rangere dem på noen som helst måte. Jeg vil bare smile og takke alle publikummere som viste sin interesse og satt pris på det de opplevde. Alt fra mindre foredrag og utstillinger, til lokalt inkluderende konserter og kjendisartisteri har satt sine tydelige spor. Sarpinger har også oppdaget mangfoldet i det lokale kulturliv. Vi har latt oss underholde i mange varianter. Nasjonale og internasjonale artister skryter dessuten uhemmet av sarpingene som et levende, engasjert og interessert publikum. Genuin interesse for kultur er et byutviklingsgode i seg selv. Skal Sarpsborg bli et bedre sted å bo og å besøke, er de kulturelle aktivitetene ekstremt viktige. Husk at også sport er kultur. 

Gjennom arrangementene innen det utvidede kulturbegrepet skaper vi samhold. Vi snakker sammen om opplevelsene, forteller om dem til andre, og promoterer Sarpsborg og byens pulserende liv utenfor kommunegrensene. Det må vi fortsette å gjøre. Folk i nabobyene Fredrikstad og Halden har vært flinke med å besøke oss og tusenårsarrangementene. Det vitner om gode naboforhold. Vi må huske at Fredrikstad fyller 450 år nå i 2017, og besøke deres arrangementer. Vi er jo egentlig sarpinger alle sammen. At danskene brant ned Sarpsborg i 1567, og at byen gjenoppsto ved Glommas munning, er egentlig bevis nok på dette. En artig kuriositet er dessuten at byen som i dag heter Fredrikstad, faktisk het Sarpsborg fra 1567 til 1569. Artig, ikke sant?

En 15 kilometer lang vannåre binder oss sammen, tvillingbyene Sarpsborg og Fredrikstad. Ved neste 1000-årsjubileum, kan det mest sannsynlig bli vanskelig å se for seg at «Sarpstad» noen gang har vært adskilt. Tiden er ikke helt moden akkurat nå i 2017, men innen 999 år har det garantert skjedd noe. Jeg er sikker på at Olav Haraldsson, Sarpsborgs grunnlegger, kikket seg grundig både til høyre og venstre da han kom seilende og roende opp Glomma. Han stoppet ikke opp og bygde sitt hovedsete før han kom opp mot fossen. Derfor har vi nå gjennom et helt år kunnet feire med pomp og prakt. Vi har kunnet feire med historisk ettertanke og samtidig en solid porsjon fremtidstro.

Hvem hadde trodd dette for 20 år siden? Hvem hadde trodd at vi kunne kneble janteloven i en gammelmodig, litt grå og kjedelig industriby i saktegående omstilling. Hvem hadde trodd at vi skulle få fylkets beste fotballag, gjenerobre fylkesmidtpunktet, bli verdensmestere i hyperavansert tømmerforedling, og rette oss i ryggen så tydelig som vi har gjort i 2016? Hvem hadde trodd at folk i nabobyene ville begynne å misunne oss det ene og det andre? Mye har skjedd i Sarpsborg gjennom flere år, men et optimistisk og kreativt folkelynne har først nå sluppet ut i friheten. Det er akkurat som om en snerk i overflaten er borte. La oss nå dyrke kreativitet, optimisme og en dose annerledeshet. La oss akseptere at ikke alle er like, og at vi kun lykkes ved å lytte til mangfoldet. I den gamle industribyen jeg vokste opp i, var det viktig å ikke stikke seg ut. En vanlig måte å drepe skaperglede og avvik fra standard-sarpingen på var å «drite ut» enkeltpersoner. Slik er det ikke lenger. Leve kreativiteten, mangfoldet, toleransen, samarbeidsevnen og lagmoralen. Leve sarpingen, Sarpsborg, gjestene våre og nabobyene våre. Hurra for 1001-årsbyen.

Svein A. Halvorsen, jubileumssjef
1200x628 fb festuka


.
Les mer
 h%c3%b8nekasting


Barnas Festdag - Festuka i Sarpsborg
Les mer
 stolpejakten


Stolpejakten 2018 er i gang!
Les mer
 17-mai-hovedarrangement 1


17. mai i Sarpsborg
Les mer
 
isarpsborg white
Besøksadresse: Torget 5, 1707 Sarpsborg
Postadresse: Postboks 246, 1702 Sarpsborg
E-post: info@isarpsborg.com
Registrér for nyhetsbrev
Registrér for nyhetsbrev
Besøksadresse: Torget 5, 1707 Sarpsborg
Postadresse: Postboks 246, 1702 Sarpsborg
E-post: info@isarpsborg.com