olsokpublikumkirkeruinen

Olsokfeiring i Sarpsborg

Publisert: 23.07.2015
28. og 29. juli er det Olsokfeiring i Sarpsborg

Program Olsokfeiring 2015

Når Olsok igjen feires i sommer, er det en 100år gammel tradisjon som holdes ved like her i Olavs by. Årets program har som mål å sette rammer for feiringen i årene fremover.


- Olsok har vært en viktig del av Olavsarven her i Sarpsborg helt siden 1915, forteller leder for Olavsdagene, Guro Elise Berg, og gleder seg over å presentere et spennende program i samarbeid med Borgarsyssel Museum og Sarpsborg kirke.

Reise som tema 
Nytt av året er at programmet som presenteres har et tema; Reise. Temaet er hentet fra Olavs historie da Olav i 1015 kom tilbake til Norge etter 8 års reise i Europa. Han vendte hjem med nye impulser og tanker innen politikk, religion og kultur. 
- Reiser gjør noe med oss mennesker, forteller prost Kari Alvsvåg, og forteller at feiringen i år setter fokus både på de indre reisene så vel som de ytre, fysiske reisene. 
- Vårt mål er å presentere et tema som skal linkes opp til Olavs historie, sier Berg, og avslører at temaet i jubileumsåret vil velges i samarbeid med Stiklestad Nasjonale kultursenter.

Pilegrimsvandring
I anledning at Pilegrimsleden Borg gjennom Østfold er i ferd med ferdigstilles, starter programmet 28.juli med en vandring fra Råde kirke til St.Nikolas kirkeruin på Borgarsyssel Museum. 
Underveis vil det bli stopp både på Solli Brug og Solli kirke. Trond Svandal vil være vandringsleder og lede publikum gjennom det historiske landskapet. På Solli Brug blir det foredrag med pilegrimsprest og leder for Oslo regionale pilegrimssenter, Roger Jensen.

- Vi ser at pilegrimsvandringer har fått en økende popularitet, og at vandrere idag har ulike motivasjoner for å gå, sier Berg. 
- Roger Jensen vil fortelle mer om dette fenomenet rundt pilegrimsvandringer og dens historie.

Årets gjest
Ved ankomst på kvelden 28.juli, presenteres årets gjest. Det er Velisa Hasanovic-salihovic fra Bosnia, den kvinnelige lederen for den bosniske moskeen i Sarpsborg.
- Velisa har flyktet fra krig og katastrofe i Bosnia, og skal fortelle om de reisene hun har vært nødt til å foreta i sitt liv, forteller Kari Alvsvåg.

Gjestebud som mangfoldsarena 
For første gang i fjor, ble det arrangert Gjestebud i samarbeid med Kirkens Bysmisjon på Olsok-dagen 29.juli. Dette videreføres i år. I tillegg blir arrangementet gjennomført med Dialogforum. Dette er en nyopprettet forening som skal skape dialog mellom kristne og muslimer.

- Vi kommer også til å invitere til religionsvandringer, og holde åpen kirke og åpen moske, forteller prosten.

Avslutter med konsert
Olsokgudstjenesten vil som alltid arrangeres i St.Nikolas kirkeruin. Årets historiske foredrag blir med Bjørn Bandlien og Trond Svandal. Bandlien er historiker knyttet til Universitetet i Oslo hvor han underviser i vikingtid og middelalder. Han forteller om hva Olav opplevde på sine reiser i Europa, og hvordan dette formet hans personlighet og kongsgjerning. Svandal skal presentere Olsokfeiringene i Olavs gjennom 100år.

I tradisjon tro avsluttes dagen med konsert i Sarpsborg kirke. 
- Det er en stor glede for oss kunne presentere en av Norges største visesangere til å avslutte årets Olsok-feiring, forteller Berg.
- Etter to dager på «reise» blir det godt å lene seg tilbake for å oppleve Kvitnes, gitaren og hans ærlige tekster om livet.

Programmet:

28.juli 
Kl. 1000 – Pilegrimsvandring fra Råde kirke. NB! Buss settes opp fra Borgarsyssel Museum kl.0930
Kl. 1130 - «Pilegrim – Lengsel, vandring og tenking –før og nå» Roger Jensen, Solli Brug. NB! Påmelding og forhåndssalg av billetter på www.ticketco.no

Kl.1300 - Pilegrimsvandringen fortsetter fra Soli Brug. Det blir et stopp i Solli Kapell hvor verket "Olav - kid, Viking, King, Saint" fremføres. Verket er skrevet av Anikken Paulsen og fremføres av Marianne Aarum og Gjermund Titlestad. 
Kl. 1800 – Pilegrimsvandringen avsluttes i St. Nikolas kirkeruin, Borgarsyssel Museum 
Kl. 1900 – Offisiell åpning av Olavsdagene og møte med årets gjest, Wengerbrakka

29.juli
Kl.1130 - Middagsbønn – Olavskapellet / Kirkeruinen
Kl.1200 – Gjestebud, Wegnerbrakka
Kl.1500 – Historiske vandringer. Guidet tur på Tusenårsstien
Kl.1600 –Religionsvandringer. Åpen kirke i Metodistkirken og åpen moské.

Kl.1700- Servering i Wegnerbrakka

Kl.1800 – Olsokgudstjeneste, St. Nikolas kirkeruin, Borgarsyssel Museum
Kl.1930 – «Olavs møter i Europa» , Bjørn Bandlien. «Olsokfeiring i Olavs by gjennom 100år», Trond Svandal. Wegnerbrakka. 
Kl.2100 – Konsert med Hennings Kvitnes og Freddy Holm, Sarpsborg kirke.


Billetter kjøpes på Ticketco.no og isarpsborg, Torvet 5, tlf.: 69 13 00 70
1200x628 fb festuka outlet


Outlet i festteltet og langdag i sentrum
Les mer
 torgetisarp


Vinfestival på torget
Les mer
 byvandring genesis 2


Byvandring i Festuka
Les mer
 program festuka barnas festdag


Barnas helt egne dag i Festuka
Les mer
 
isarpsborg white
Besøksadresse: Torget 5, 1707 Sarpsborg
Postadresse: Postboks 246, 1702 Sarpsborg
E-post: info@isarpsborg.com
Registrér for nyhetsbrev
Registrér for nyhetsbrev
Besøksadresse: Torget 5, 1707 Sarpsborg
Postadresse: Postboks 246, 1702 Sarpsborg
E-post: info@isarpsborg.com